Tuottajaesittelyssä McIlhenny Company

Tuottajaesittelyssä tällä kertaa elintarvikepuolen tuottaja, McIlhenny Company, eli tuttavallisemmin Tabasco. Pääsin käymään McIlhenny Companyn pääkontorrilla Lousianassa 2018, joten tämä tarina on hautunut jo hetken!

Historia

McIlhenny Company sai alkunsa 1868, kun pankkibisneksessä rahansa menettänyt Edmund McIlhenny muutti Louisianaan asumaan ystävänsä tiluksille Avery Islandille. Myöhemmin Edmund päätyi avioliittoon ystävänsä, herra Averyn, tyttären kanssa.

Edmundilla oli hallussaan chilin siemeniä, tarkemmin ottane Capsicum Fruitescence chilin siemeniä, joita hän päätti kasvattaa saarella. Edmund teki muutamia kokeiluja kypsillä chilipaprikoilla, kunnes löysi täydellisen reseptin: hän murskasi kypsät chilit ja laittoi ne tammitynnyriin kolmeksi vuodeksi fermentoitumaan. Tammitynnyrin kannen päälle laitettiin tiivis kerros Avery Islandin suolaa, saari kun sattui olemaan hiekkasärkkä. Suolakerros päästi käymiskaasut ulos, mutta ei chilimäskiä pilaannuttavaa happea sisään. Kolmen vuoden jälkeen fermentoitunutta chilimäskiä sekoitettiin neljän viikon ajan valkoviinietikan kanssa, lopulta chilimäski suodatettiin pois ja jäljelle jäävään kastikkeeseen lisättiin ripaus suolaa – näin syntyi maailman ensimmäinen chilikastike – Tabasco.

Punainen Tabasco kastike valmistetaan vielä tänäkin päivänä samalla menetelmällä, fermentoitu chilimäski on raaka-aineena kaikissa Tabasco tuotteissa vihreää Tabasco kastiketta lukuun ottamatta. Yritys on edelleen perheyritys, jota pyörittää Edmund McIlhennyn jälkeläiset ja päämaja sijaitsee edelleen Louisianan Avery Islandilla. 

Jungle Gardens

Avery Island

Avery Island on hiekkasärkkä saari Louisianan rannikolla. Avery Islandilla sijaitsee McIlhenny Companyn pääkonttori, saarella kasvatetaan myös kaikki chilinsiemenet Capsicum Fruitescence chiliehin joita käytetään Tabasco kastikkeidne tuotannossa, itse tuotantoon meneviin chileihin ei maa-ala enää riitä.

Avery Islandilla sijaitsee jalohaikaroiden suojelualue, jonka Edmundin poika Edward McIlhenny perusti 1895 – jalohaikara oli kuolla sukupuuttoon, sillä sen höyheniä käytettiin naisten hattujen koristamiseen. Tämä suojelualue on yhä tänä päivänä jalohaikaroiden pesimisaluetta.

Saarelta löytyy myös eksoottisten kasvien puutarha. Alueelta löytyy kasveja niin Aasiasta, Afrikasta kuin Euroopastakin. Kun saarelta löydettiin öljyä, varmisti Edward McIlhenny, että saaren kasveja ei vahingoitettu.

Tänä päivänä saaren puutarhat ja jalohaikaroiden pesimisalue on avoin saaren vierailijoille.

Bird Sanctuary

Tabasco tuotteet

Tabasco kastike on alun alkaen ajateltu merenelävien kastikkeeksi ja siihen tarkoitukseen kastike sopii yhä tänä päivänä. Alkuperäinen Tabasco kastike sai pitkään olla McIlhenny companyn ainoa tuote, vasta 1980-luvulla kastikkeita tuli toinen, vihreä Tabasco. Vihreä Tabasco kastike on maultaan mieto ja sitruksinen, mausta voi selkeästi erottaa vihreän jalapenon, josta tuote valmistetaan.

McIlhenny company pärjäsi myös pitkään kahdella tuotteella, vasta 2000 -luvun alkupuolella tuoteperhe alkoi laajentumaan nopeammin. Tänä päivänä tuotteita on kymmenkunta, Suomessa näistä myydään kahdeksaa eri varianttia. Punaisen ja vihreän tabascon lisäksi Suomesta löytyy Valkosipuli, Buffalo, Chipotle, Habanero, Scorpion ja Sriracha. Tabasco kastikkeissa ei käytetä keinotekoisia väri- tai makuaineita, lisäksi ne ovat säilöntäaineettomia.

Kastikkeiden käyttö

Miten ja mihin kastikkeita sitten käytetään? Meillä melkein kaikkeen. Kastike on helppo tapa saada makua ruokaan, eikä ruuan tarvitse välttämättä olla tulista, chilien sisältämä kapsaisiini avaa makunystyrät ja näin ollen vahvistaa ruuan muita makuja. Koska kastikkeen pääraaka-aine on etikka, voi ruoanlaitossa etikan korvata kokonaan tai osittain Tabasco kastikkeella. Kokeile esimerkiksi Vihreää kastiketta mummonkurkkuihin, koko etikkamäärän voi korvata kastikkeella, Habanero ja Chipotle sopii mainiosti hollandaise kastikkeeseen, jos korvaat koko nestemäärän kastikkeessa Tabasco kastikkeella, tulee kastikkeesta melko tulista, joten kokeile mikä on sinulle sopiva määrä.

Me käytämme ylivoimaisesti eniten Punaista, Vihreää, Chipotle, Habanero ja Buffalo -kastikkeita. Alla jokaiseen käyttövinkit ja lopussa muutama resepti tuotteista.

Vihreä – Peukalosääntö tämän tuotteen kohdalla on vihreä vihreälle, eli tuote sopii erinomaisesti kaikkeen kasvispitoiseen ruokaan. Kokeile vinegretteihin, marinadeihin, korvaa kastikkeella chili ja osa limenmehusta guocamolessa. Mausta sienikeitto, perunasalaatti, tuorehernekeitto – käyttömahdollisuuksia on lukemattomia. Olemme jopa kuulleet, että vihreää käytetään salaatinkastikkeena ihan sellaisenaan.

Punainen – Tämä toimii parhaiten tomaattipitoisten ruokien kanssa, lisää esimerkiksi tomaattikeittoon tai bolognesekastikkeeseen – kastike tuo syvyyttä makuun ja vahvistaa muita makuja. Punainen on myös erinomainen kananmunaruuissa, joten kokeille aamiaisella. Punaisesta puhuttaessa ei voi myöskään unohtaa cocktaileja mm. Bloody Mary ja Red snapper.

Chipotle – Tämä on liharuuan paras kaveri. Tuote valmistetaan savustetuista punaisista jalapenoista näin ollen maku on lunnollisen lempeän savuinen ja siinä voi erottaa punaisia marjoja. Käytä marinadeihin, BBQ-kastikkeisiin, majoneesin, TexMexiin, suklaaleivonnaisiin ja ehkä yllättävin marjaisiin kastikkeisiin.

Buffalo kastike – nimestäkin jo voi päätellä, että kyseessä on tuotesarjan siipikastike ja maku on näin ollen hapokas ja aavistuksen valkosipulinen. Sanomattakin on selvää, että tämä sopii erinomaisesti kanaruuille. Lisäksi buffalosta syntyy mahtava maustevoi, erilaisia dippikastikkeita, sillä voi maustaa majoneesin ja se sopii erinomaisesti ruokiin, joissa on sinihomejuustoa.

Habanero – Habanerokastikkeen raaka-aineet mukailee itse habanerochilin makua, raaka-ainelistalta löytyy eksoottisia hedelmiä. Habanero sopiikin erinomaisesti esim. karibialaiseen ruokaan, lisäksi kastike soveltuu suklaisiin leivonnaisiin, dippeihin, kastikkeisiin, marinadeihin jne. Erityisen herkullinen se on yhdistettynä mangon kanssa – mango salsaan tai jopa suolaiseen mangokastikkeeseen.

Maustelaatikosta löytyy ”muutama” pullo tätä magista kastiketta

Reseptit

Kuten ylläolevasta voi päätellä, ovat nämä erittäin suosittuja tuotteita meidän keittiössä, niinpä meiltä löytyy myös liuta reseptejä, joissa on käytetty Tabasco -kastiketta, alla niistä muutama:

Creme Ninon – tuorehernekeitto

Pikainen punajuuripasta

Kesäinen perunasalaatti

Beef Tataki

Mausteisemmat mummonkurkut

Japanilainen lohikulho

Valkosuklaajuustokakku Chipotle-vadelmamelballa

Katsu Sando

Habanero browniet

Seruaa meitä Instagramissa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s