Ruishapanjuuri ja juurella leipominen

Onko mitään parempaa kuin tuore, rapeakuorinen ruisleipä? Ruisleivän leipominen kotona on helppoa, kunhan ensin valmistat itsellesi hapanjuuren!

Hapanjuuren tekeminen ja säilöminen ei ole kovinkaan vaikeaa, se vaan vaatii vähän aikaa! Tämän juuren tekeminen kestää 5 päivää!

Käytä juureen mahdollisimman tuoreita ruisjauhoja, juuri kannattaa valmistuksen aikana säilöä hieman normaalia huoneenlämpöä korkeammassa lämpötilassa noin 25 astetta! Hyvä paikka on esimerkikis jääkaapin yläpuolella olevassa kaapissa.

Päivä 1
ruisjuuri päivä 1

Sekoita 1 rkl ruisjauhoja ja j2 rkl kädenlämpöistä vettä purkissa, purkin ei tarvitse olla 3 dl suurempi. Sekoita aineet, laita kansi päälle löysästi ja aseta purkki lämpimään paikkaan lepäämään.

Päivä 2
Päivä 3

Tänään juurelle ei tehdä mitään, mutta mikäli haluat voit nuuhkaista juurta, se voi haista aavistuksen makealle, kuin hunajalle tässä vaiheessa.

Päivä 3

Lisää yksi rkl ruisjauhoja ja sekoita. Laita kansi päälle ja laita juuri takaisin lämpimään lepäämään.

Päivä 4

Lisää 2 rkl huoneenlämpöistä vettä ja 2 rkl ruisjauhoja ja pidä peukkuja! Jos kaikki menee hyvin, on sinulla toimiva ruisleivän juuri 8-12 tunnin kuluttua.

Päivä 4,5Valmis ruisjuuri

Nyt ruisjuuren pitäisi olla valmis, sen tulisi olla hieman kupliva ja tuoksua
happamalta. Tässä vaiheessa voit alkaa leipoa juurella.

Mikäli et aio leipoa juurella heti voit säilöä sen jääkaapissa. Ennen kuin leivot säilötyllä juurella, tulee se ensin herättää henkin. Heitä pois puolet ruisjuuresta, lisää siihen 2 rkl haaleaa vettä ja 2 rkl ruisjauhoja, anna seistä lämpimässä 8-12 tuntia. Kun juuri alkaa kuplia on se valmis leipomista varten.

Kun käytät juurta, muista aina lisätä purkkiin 2 rkl haaleaa vettä ja rkl ruisjauhoja ja anna juuren seistä 8-12 tuntia huoneenlämmössä.


Hapanjuuressa on kaksi tärkeää ominaisuutta happo ja hiiva. Happo antaa hapanjuurileivälle ominaisen maun ja hiiva nostattaa leivän. Paras leipä syntyy kun happo ja hiiva ovat tasapainossa, tämä onnistuu kun muistat ruokkia hiivaa tasaisin väliajoin.

Alkuun hapanjuurta on hyvä ruokkia muutaman kerran viikossa, jatkossa kuitenkin riittää, että juurtaa ruokkii 2-4 kertaa kuukaudessa.

Itse säilön hapanjuurta jääkaapissa, mutta sitä voi säilöä myös huoneenlämmössä.

  • Täältä löydät ruisleivän ohjeen
  • Täältä löydät spelttilevain ohjeen
  • Täältä löydät vehnäleivän ohjeen
  • Täältä löydät kaura-spelttileviän ohjeen
  • Täältä löydät juureen leivottujen sämpylöiden ohjeen
  • Täältä löydät juureen leivotun pizzapohjan ohjeen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s