Risoton valmistuksesta ja appelsiinirisoton ohje

Risoton tarina

Muistatteko lapsuudessa kun äiti teki risottoa, sitä missä oli jauhelihaa ja herne-maissi-paprikaa, ja olihan se hyvää silloin! Alkuperäinen italialainen risotto on kuitenkin hieman erilaista, siinä yhdistyvät täydellinen riisin koostumus ja herkullinen liemi/kastike.

Italiassa risotto luokitellaan Primi -ruokiin, eli alkuruokiin, joita syödään antip
astin eli alkupalojen ja secondin eli pääruoan välissä. Risottoa ei siis ole tarkoitus syödä suurta annosta kerrallaan. Itse yhdistän risottoon useimmiten paistettua kalaa, mutta myös paahdettu liha tai esimerkiksi sienet ja parsa käy hyvin risoton lisukkeeksi.

RiisiWP_20150912_001

Risottoon soveltuvia riisilajikkeita ovat Arborio, Baldo, Carnarol
i
Maratelli, Padano, Roma, ja Vialone Nano. Suomessa parhain saatavuus on Arborio riisillä. Risottoriisillä on korkea tärkkelysaste, lisäksi jyvä on useimmin lyhyt ja pyöreä, tällainen riisi imee parhaiten kastikkeen maut itseensä.

Muut raaka-aineet

Risottoon tulee poikkeuksetta hienonnettuDSC02396a sipulia, itse käytän aina salottisipulia. Lisäksi risottoon käytetään kuohu-, puna- tai valkoviiniä, kasvis-, kana-, liha- tai kalalientä,
parmesaaniraastetta ja oliiviöljyä tai voita. Perusraaka-aineiden lisäksi risottoon voidaan lisätä raaka-aineita jotka tuovat makua tai tekevät risotosta ruokaisampaa, esim. appelsiinimehu, vihreä parsa, sienet.

Valmistuksen perusteet

Käytä valmistukseen laakeaa kattilaa tai kasaria. Riisi ja sipuli kuullotetaan runsaassa öljyssä tai voissa, kunnes riisi muuttuu läpikuultavaksi. Seuraavaksi lisätään viini, jonka määrä on ¼ osa nesteen kokonaismäärästä. Risottoa keitetään miedolla lämmöllä kunnes suurin osa nesteestä on imeytynyt, tämän jälkeen lisätään liemi pieni määrä kerrallaan, lientä lisätään aina kun edellinen liemi on imeytynyt riisiin. Viimeisenä lisätään parmesaaniraaste, huomaa, että parmesaaniraaste suurustaa risottoa, näin ollen juusto kannattaa lisätä ennen kuin kaikki neste on imeytynyt. Risotto maustetaan mahdollisilla mausteilla ennen parmesaanin lisäystä. Risotto tarjoillaan heti kun parmesaani on sulanut liemeen. Risoton tulee olla koostumukseltaan niin jämäkkää, että lautaselle laitettaessa se muodostaa hetkellisesti keon ja leviää sitten tasaiseksi massaksi lautaselle. Risotto riisin tulee olla vielä pureskeltavaa tarjoiltaessa. Risotto ei koskaan odota syöjäänsä, vaan risotto tarjoillaan heti kun se on valmista. Risottoa ei voi jättää helalle vahtimatta, sillä hetkellä se pala varmuudella pohjaan tai kuivahtaa liikaa.


Appelisiinirisotto

DSC02399

Tästä ohjeesta riittää neljälle

Raaka-aineet:

2,5 dl Arborio riisiä

1 Salottisipuli

2,5 dl Valkoviiniä tai kuohuviiniä

7,5 dl Kasvislientä

Kahden appelsiinin mehu ja raastettu kuori

50-75 g Raastettua Parmesaanijuustoa

Oliiviöljyä

3 rkl Hienonnettua oreganoa


Valmistus:

Paista riisi ja hienonnettu sipuli reilussa öljyssä kunnes riisi on läpikuultavaa. Lisää valkoviini, anna risoton kiehua pienellä lämmöllä, kunnes neste on melkein täysin imeytynyt riisiin. Lisää kasvisliemi pienissä erissä, odota aina kunnes neste on imeytynyt riisiin, ennen kuin lisäät seuraavan erän. Mausta risotto appelsiinimehulla ja kuorilla. Lisää parmesaaniraaste ja tuore oregano.

Tarjoile heti kun parmesaanijuusto on sulanut risottoon!

Tarjoilen appelsiinirisoton aina paistetun tai grillatun kalan kera, herkullista!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s