Pizzaa, pizzaa, pizzaa; kastike ja täytteet

Pizza on ruokalaji jota meillä tehdään ylivoimaisesti eniten. En muista enää mistä innostus sai alkunsa, mutta pizza-reseptiä tässä perheessä on paranneltu yli viisi vuotta. Uskallan siis kohtalaisella itsevarmuudella sanoa, että tämä on ruoka jonka valmistuksessa olemme hyviä. Resepti ja sen eri osa-alueet ovat vuosien varrella kehittyneet ja kehittyvät varmasti vielä tulevaisuudessa entisestään.

DSC02402

Pizza on moniosainen ruokalaji, joten tässä postauksessa käsittelen kastiketta ja täytteitä. Täytteethän jokainen valitsee oman maun mukaan, meillä täyttämisellä on yksi kulmakivi, pizzaa ei saa yli täyttää. Mikäli pizzaa ei voi syödä kuin näkkäriä, yhdestä kulmasta kiinne pitäin ilman, että pizza lössähtää, on joko taikinassa vikaa tai täytteitä liikaa


Pizzakastike

Pizzakaastikkeen valmistuksessa on monta koulukuntaa, toiset keittelevät kastiketta pitkään, toiset käyttävät valmista kaupan maustettua tomaattimurskaa ja kaikkea näiden kahden ääripään väliltä. Pitkän testauksen jälkeen olen päätynyt tuorekastikkeeseen, eli kastike jota ei kypsennetä, muuten kuin pizzan päällä uunissa. Tässä onkin syy siihen, miksi kastiketta ei kypsennetä, meneehän se uuniin pizzan kanssa, tuplakypsennys on turhaa.

Untitled

Käytän kastikkeen pohjana yleensä Muttin paseerattua tomaattia, mutta esim. Pirkan vastine on
kohtalaisen hyvä myös. Paseerattua tomaattia, koska se on sileää, janäin ollen helppoa levittää. On hyvä muistaa, että pizzakastike on ainoa osa pizzaa, jossa ruokalajia voi maustaa, näin ollen pizzakastike voi olla aavistuksen ”liian” valkosipulinen ja suolainen. Ohje vaihtelee jonkin verran, mutta pääsääntönä kastikkeeseen tulee aina paseerattua tomaattia, yrttejä, oliiviöljyä, valkosipulia, pippuria ja suolaa.


DSC02408
Pizzakastike

Tästä ohjeesta tulee pizzaakastiketta kolmelle pizzalle

Raaka-aineet: 

2,5 dl Paseerattua tomaattia

0,5 pnt Oreganoa hienonnettuna

0,5 pnt Basilikaa hienonnettuna

2 kpl Valkosipulinkynttä hienonnettuna

1 tl Suolaa

1 tl Mustapippuria

2 rkl Oliiviöljyä

Valmistusohje: 

Sekoita aineet keskenään ja anna maustua jääkaapissa vähintään 30 minuuttia. Levitä ohuelti pizzataikinan päälle.

WP_20150912_002

Juustot

DSC02411
Buffalamozzarella

Käytän aina buffalamozzarellaa ns. pizzajuustona, kaupan raasteita tai itse tehtyjä raasteita en käytä ollenkaan. Yhteen pizzaan käytän puolikkaan mozzarellan, jonka revin käsin pizzan päälle. Mahdoolisuuksien mukaan hankin mozzarellan Casa Italiasta Helsingissä, heillä kuluu viikossa 500 mozzarella palloa, he maahantuovat itse tuotteet suoraan Parman maakunnasta, ja sen kyllä huomaa maussa. Mikäli en pääse käymään Casa Italiassa, ostan Pirkan parhaat Buffalamozzarella, sekin erinomainen tuote.

Homejuustona käytän aina gorgonzolaa, siinä on riittävä rasvaisuus, jotta se kestää uunissa, maku on pehmeä eikä maussa ole kitkeryyttä. Käytän myös satunnaisesti vuohenjuustoa, joka pilkotaan sormenpäänkokoisiksi paloiksi. Myös valkohomejuusto sopii joihinkin pizzoihin. Lisäksi käytän kovia juustoja, kuten parmesaania ja gruyéreä raastettuna pizzan päällä, nämä lisätään vasta paiston jälkeen.


Lihat

DSC02410
Bresaola ja salami

Lihat jaan pääasiassa kahteen ryhmään; ne jotka menevät uuniin, ja ne jotka lisätään vasta paiston jälkeen. Uunissa käyvät erilaiset salamit, lohi ja muut kalat sekä keittokinkun tyyppiset lihat kuten prosciutto cotto.  Kylmänä paistetun pizzan päälle taas laitan ilmakuivatut lihat kuten; ilmakuivattu poro, bresaola, coppa, prosciutto.

Kasvikset

Käytän pizzoissa paljon tuoreita yrttejä ja joitain hedelmiä. Kasviksissa on samanlainen jako kuin lihoissa, osa menee uuniin osa ei. Uuniin laitan sipulit ja paprikat, tuoreena paistetun pizzan päälle laitan yrtit, rucolan ja mansikat.

balsamico_tradizionale_di_modena

Muut täytteet

Käytän lisäksi pizzan päällä oliiviöljyä tai tryffeliöljyä, paiston jälkeen. Balsamico sopii erityisen hyvin erilaistan kuivalihojen ja mansikoiden kanssa. Myös pinjansiemeniä nähdään välillä pizzan päällä.

2 Comments

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s