Pizzaa, Pizzaa, Pizzaa; pohjalla se alkaa

Pizza on ruokalaji jota meillä tehdään ylivoimaisesti eniten. En muista enää mistä innostus sai alkunsa, mutta pizza-reseptiä tässä perheessä on paranneltu yli viisi vuotta. Uskallan siis kohtalaisella itsevarmuudella sanoa, että tämä on ruoka jonka valmistuksessa olemme hyviä. Resepti ja sen eri osa-alueet ovat vuosien varrella kehittyneet ja kehittyvät varmasti vielä tulevaisuudessa entisestään.

WP_20150529_001
Grillissä valmistettu savulohi-buffalamozzarella pizza

Pizza on moniosainen ruokalaji, joten tässä postauksessa käsittelen sitä ensimmäistä ja ehkä tärkeintä osaa pizzassa, eli pohjaa. Pohjassa tärkein raaka-aine on jauhot, jos jauhot eivät ole oikeanlaiset, ei pohja voi onnistua täydellisesti. Jauhojen tulisi olla erittäin hienoa jauhatusta, itse käytän aina Italialaisia Tipo 00 jauhoja, eli tyyppi 00 jauhoja, joissa 00 viittaa jauhatuksen karkeuteen. Ostan yleensä jauhot Casa Italiasta Helsingin Bulevardilla, mutta kyseistä jauhatusta myyvät myös ainakin Stockmann Herkku ja K-Citymarketit De Cecco brändin alla.

Muut raaka-aineet taikinassa ovat tietenkin vesi, tuorehiiva, oliiviöljy ja suola.


Tästä ohjeesta tulee 3 pizzapohjaa

Raaka-aineet: 
1,5 dl Vettä
15 g Tuorehiivaa (1/3 pkt)
0,5 tl Suolaa
2 rkl Oliiviöljyä
n.4,5 dl Tipo 00 jauhoja
Valmistusohje:

Lisää neste, suola, hiiva ja öljy kulhoon. Lisää jauhot hiljalleen taikinaa vaivaten. Kun taikina irtoaa kulhon reunoista on jauhoja sopivasti. Vaivaa taikinaa 20 minuutin ajan. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä 30 minuuttia. Siirrä taikina jääkaappiin ja anna levätä viileässä seuraavaan päivään.

WP_20150401_002
Pizzataikina jääkaappikohotuksen jälkeen

Vinkki! Pizzataikinaa voi valmistaa kerralla suuremman määrän, ensimmäisen kohotuksen jälkeen taikinan voi pakastaa ja sulattaa uudestaan kun taikinaa tarvitsee.


Ota taikina jääkaapista 2 tuntia ennen pizzan valmistusta. Jaa taikina kolmeen osaan ja pyöritä näistä sileäpintaisia palloja. Aseta pallot jauhotulle leivinalustalle kohoamaan kostean liinan alla. Huomaa, että taikina kohoaa miltei kaksinkertaiseksi, joten taikinapalloja ei kannata laittaa kohoamaan liian lähelle toisiaan.
Kun taikina on kohonnut kaksi tuntia leivo taikinapalloista pizzapohjia, huom! älä enää vaivaa taikinaa kohotuksen jälkeen. Pizzapohja tulisi kaulita niin ohueksi, että se on miltei läpinäkyvä. Pizzat olisi hyvä paistaa pizzakivellä, jotta taikina paistuu kunnolla rapeaksi!
WP_20150529_003
Tuoreet yrtit tekevät pizzasta raikkaan

1 Comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s