Oluttasting Fat Lizard Panimo

Suuren suosion saanut Oluttasting saa nyt jatkoa. Eli ideahan on se, että viinitastingin järjestäminen kotona näinä erikoisina aikoina on haastavaa, 4 pulloa kun on kahden aikuisen taloudessa suuri määrä sekä litroina, että euroina. Näin ollen päätimme alkaa kirjoittaa oluttastingejä. Nyt kun on myös tämä #Supportlocal ajattelu vahvana, päätimme keskittyä kotimaisiin pienpanimoihin.

Mikäli haluat lukea aiemman oluttastingin, löydät artikkelin täältä. Aiemmassa postauksesa myös hieman juttua oluttastingistä yleisesti. Kuten aiempi postaus, on tämäkin suunnattu enemmän olutnoviiseille kuin hifistelijöille.

Fat Lizard – läskin liskon panimo

Fat Lizard sai alkunsa vuonna 2012 autotallissa, jossa perustajat Hessu ja Topo tekivät IPA -oluita pahimpaan himoon, kaupasta kun ei tuolloin löytynyt muuta kuin Amerikkalaisia aromipommeja, jotka eivät olleet riittävän tuoreita. Oluet kun maistuivat panijoiden itsensä lisäksi, myös kaveripiirille, syntyi ajatus panimon perustamiselle. Mukaan toimintaan otettiin vielä Eero ja Topi, vuonna 2015 syntyi ensimmäinen kaupallinen olut 101 California Pale Ale. Jo vuonna 2017 panimo oli ratketa liitoksistaan ja kapasiteettia oli lisättävä, uudet tilat otettiin käyttöön ja tuotantoon otettiin hanaoluen lisäksi myös tölkit – joita löytyy tänä päivänä hyvin kauppojen hyllyiltä kautta maan.

Fat Lizzard käyttää tuotannossaan ns. ”Topless” oluttölkkejä. Eli sen sijaan, että tölkissä olisi pieni aukko, josta juomaa hörpitään, lähtee koko tölkin yläosa irti. Topless tölkin hyvä puoli on helpompi juotavuus suoraan tölkistä, huono puoli taas on huonompi kaadettavuus lasiin.

Fat Lizard tasting

Tähän tastingiin valitsimme neljä Fat Lizardin olutta; yksi lager, yksi gose, yksi Session IPA ja yksi Red Ale.

Salty Beach Gose 4,3%

Salty Beach Blogi

Tämän oluen tunnistaa jo heti tuoksusta hapanolueksi. Tuoksu on raikas ja siinä on häivähdys humalan yrttisyyttä. Sitruunaisuus tuoksussa tuo hyvällä tapaa mieleen vappusiman! Maku seuraa tuoksua raikkaalla sitruksisuudella. Tyyliltään Salty Beach on kepeä ja sopii loistavasti laiturinnokkaan tai suomalaiselle käpy-hiekkarannalle. Jos gose-tyyppiset oluet vieraksuttavat niiden suolaisuudesta johtuen, ei tätä olutta kannata sivuuttaa sen takia. Salty Beachin suolaisuus muistuttaa norjalaisesta Havsnøn merisuolasta huolimatta enemmän meidän kotimaisia meriä, kuin Kuolluttamerta… kuten jotkin toiset goset. 

Lager Bodom Pre-Prohibition Lager 5,0%

Lake Bodom Blogi (1)

Tämä olut on tehty yhteistyössä Children of Bodomin kanssa. Panimo itse kuvailee olutta termeillä “Jalohumalia ja murhaniemen vettä”, olut sisältää vettä Bodom -järvestä. Pre-Prohibition nimessä viittaa Yhdysvaltain kieltolakia edeltäneeseen aikaan. Tällöin Amerikkalaiset lager -oluet olivat maltaisia ja rehdin ryhdikkäitä. Olut on gluteeniton.

Lake Bodom on väriltään meripihkainen, tummempi siis kuin mitä lagerilta yleisesti odottaa.  Tuoksussa on humalien hedelmäisyyttä ja kepeää kukkaisuutta sekä maltaiden makeutta. Maku on täyteläinen, aavistuksen pähkinäinen ja siitä voi löytää häivähdyksen karamellia. Yritin löytää mausta Bodomjärven aromeja, mutta yritys tuotti vesiperän… lienee aiheellista huomauttaa tässä kohtaa, ettei kyseisellä järvellä ole tullut käytyä. Tyyliltään oikein kelpo lageri!

Track Day Session IPA 4,9%

Track Day Blogi

Vuonna 2016 Track Day pokkasi BEST IPA OF FINLAND tittelin eikä oikeastaan tarvitse miettiä miksi. Tuoksusta löytyy eksoottista hedelmäisyyttä ja sitrusta. Makun on kuiva ja yllättävän täyteläinen vaikka kyseessä on session tyylinen alkoholiltaan kepeämpi IPA. Track Day on humaloitu maltillisesti ja se tekee Track Daystä oluen, jonka pariin tulee helposti palattua aina uudelleen…Jokaisella on tietysti omat suosikkinsa ja tyylinsä, mutta usein tulee törmättyä ipoihin, jotka on omaan makuun humaloitu liian katkeriksi. Track Dayn maussa on tuoksusta tuttua hedelmäisyyttä ja sitrusta, mukana on myös aavistus havuisuutta. Olut on gluteeniton.

Drink responsibly. Do not drive while you drink…nor do it after!

Marxist Red Ale 2020 5,4%

Marxist Blogi (1)

Katkeronsuloinen Marxist Red Ale on sesonki olut, joka kannattaa nauttia nyt kun sitä vielä saa. Marxist on vappua varten suunniteltu olut, joka muuttaa muotoaan vuosittain. Ruskean kastanjan värinen olut taittaa vain aavistuksen punaiseen ja sen tuoksusta löytyy red ale oluelle tyypillistä paahtuneen maltaan makeutta ja hieman pähkinäisyyttä. Oluessa on käytetty enemmän eri humalalajikkeita kuin Kiinan lipussa on tähtiä ja se tuo tuoksuun raikkautta ja jälkimakuun rapsakkaan katkeruuden. Muuten maku on maltainen ja siitä löytyy pähkinäisyyden lisäksi aavistus karamellisuutta.

Kaikkien maiden humalaiset, liittykää yhteen! on oikein osuva slogan Marxistille!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s