Oluttasting – CoolHead Brew

 

Lähiaikoina somen on vallanneet kotona toteutettavat viinitastingit, mutta meistä tuntui, että 4 pullon ostaminen ja avaaminen kotona yhden illan aikana voi olla melko paljon. Olutpullo on huomattavasti sopivampi sekä kooltaan, että lompakolle. Oluttasting on helppo järjestää kotona yksin tai kaksin, mukaan voi myös videon välityksellä kutsua ystävät. Välineiksi riittää jääkaappikylmät oluet ja lasit.

Oluttastingin järjestäminen

Tämän tasting projektimme nimi on leikkisästi ”Olutta Amatöörille”, eikä se suinkaan ole viittaus lukijoihin vaan kirjoittajiin ja sisältöön! Sisällön on tarkoitus olla helppoa ja hauskaa, eikä näin ollen välttämättä palvele kaikkein kokeneimpia olutneroja.

Tastingejä voi järjestää esim. niin, että valitsee samalta tuottajalta eri tyylisiä oluita tai niin, että valitsee eri tuottajilta samantyylisiä oluita. Oluet kannattaa maistaa aloittaen kevyimmästä ja jatkaen siitä tuhdimman makuisiin. Myös EBU:t (katkeruusmittayksikkö. Karkeasti suurempi luku tarkoittaa katkerampaa) kannattaa huomioida, tässäkin kannattaa edetä pienimmästä EBU:sta suurempiin. Oluessa, kuten viinissä, arvioidaan ulkonäköä, tuoksua ja makua. Oluttastingissä ei kuitenkaan syljetä olutta sylkykuppiin, niin kuin viintastingissä tehdään, näin ollen maisteltavien oluiden määrä on syytä pitää maltillisena. Olut tastingissä hyvä määrä oluita on 4-8. Olemme tähän juttuun koonneet neljän oluen tastingin, oluet on arvioitu tastingiin sopivassa järjestyksessä. Muista, että oluttasting ei ole vakavaa ja kaikilla on oikeus omaan mielipiteeseensä, joskus oluesta vaan tykkää, toisinaan ei.

Coolhead vertikaalitasting

Coolhead on kotimiainen pienpanimo, jonka kotipaikka on Tuusulassa. Suomeen muuttaneen brasilialaisen Cleber Goncalves panimo perustettiin vuonna 2014, tuotanto alkoi maaliskuussa 2016. Coolheadin tuotteita on laajalti saatavilla Keskon myymälöistä, sekä tietysti Coolheadin verkkokaupasta (tähän linkitys). Huomaa, että verkkokauppatilaukset tulee noutaa Tuusulan myymälästä. Coolhead kuuluu omiin suosikkipanimoihin, sillä he tekevät paljon Sour sekä Goose tyylisiä oluita, jotka ovat omia suosikkeja. Lisäksi Coolheadin pakkaukset ovat iloisia ja tuotteiden nimeäminen hauskaa. Tuotenimi kertoo jo selkeästi miltä tuote tulee maistumaan, esimerkiksi Lemon-Liquorice maistuu sitruunalle ja lakritsille, Rosemary-Aranciata maistuu rosmariinille ja appelsiinille, Naked Sauna Sour… hmm, no ok, ehkä ihan kaikki ei maistu siltä mitä tölkissä lukee, mutta käyttötarkoitus on ainakin selvä… Happamana alasti saunassa!

Tähän tastingiin valikoitui yksi IPA (Indian pale ale), yki NEIPA (New England Indian Pale ale) ja kaksi Sour olutta.

Cucumber Nordic Sour 4%

Cucumber Sour

Sour olut on nimensä mukana hapan, maussa on happoa, kirpeyttä ja katkeroa. Sour -oluet valmistetaan tarkoituksen mukaisesti niin, että niihin päästetään tiettyjä villihiivalajikkeita, sekä bakteereita. Perinteisesti bakteerit ja villihiiva pääsevät kosketuksiin oluen kanssa jäähdytysvaiheessa.

Cucumber sour on hapanolut, johon on lisätty Suomalaista kurkkua.

Olut on väriltään kevyesti vihreään taittava keltainen. Tuoksussa häivähdys kurkkua. Mausta on helppo löytää kurkku, sekä aavistus sitruksisuutta. Kurkun maku ei kuitenkaan ole päällekäyvä vaan sopivan raikas ja virkistävä. Happamuus on balanssissa, ei satu ikeniin. Kepeän raikas kesäpäivän juoma.

 

Lumberjack Juice Nordic Sour 5,5%

Lumberjack

Yhteistyöolut Ruotsalaisen Temple panimon kanssa. Olut on saanut inspiraationsa skandinaavisista metsistä. Olut sisältää kuusenkerkkää ja katajanoksia, sekä muita luonnosta löytyviä mausteita. Olut on kuivahumaloitu. Olut on valmistajan mukaan täydellinen juoma halkojen hakkaamisen jälkeen, suositellaan nautittavan punaruudullisessa flanellipaidassa.

Väriltään hiukan keltaisempi ja vaaleampi kuin Cucumber Sour. Tuoksu on raikas ja hennon metsäinen. Maussa häivähdys katajaa ja neulasia. Maku on raikas ja soureille tyypllisen hapan. Happoa ei ole kuitenkaan liikaa. Hapokkuus kutittelee kivasti poskissa ja nostaa hymynkaren huulille.

Small Talk Tiny IPA 3%.

Small Talk

IPA sai alkunsa, kun olutta kuljetettiin laivalla Englannista Intiaan. IPA on pintahiiva olut, joka on maultaan hyvin humalainen. IPAt ovat tyypillisesti hedelmäisiä ja hyvin katkeria.

Small Talk Tiny IPA on matala-alkoholinen IPA olut. Valmistajan mukaan tämä olut sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen juurikin matalan alkoholipitoisuuden takia.

Väriltään olut on samean vaaleanruskea, sameus johtunee kuivahumalluksesta. Tuoksussa erottuu selkeästi humala. Ipa on usein vaikea tehdä matala-alkoholisena, sillä maku jää helposti vetiseksi. Tämä olut on kuitenkin selkeästi tunnistettava IPA, maussa on katkeroa ja hedelmäisyyttä, jälkimaku on kuitenkin aavistuksen ohut.

Fogginess NEIPA

Fogginess

NEIPA on American IPA oluesta versio, jossa on tyypillisesti vahva trooppisten hedelmien sekä humalan maku. Oluet ovat vahvasti Dry hopped -tyylisiä, eli kuivahumaloitu, tästä syntyy samea ulkonäkö. Kuivahumalointi luo olueen pehmeämmän ja vähemmän katkeran maun kuin perinteisessä IPA:ssa.

Valmistajan mukaan olut on sumuinen, mehukas ja täyteläinen, mausta voi löytää katkeroa ja häivähdyksen basilikaa. Tämä olut on väriltään kullankeltaista ja sameaa. Tuoksussa katkeroa, häivähdys kuivahedelmää sekä humalaa. Maultaan melko tyypillinen NEIPA, hedelmäinen olut, jossa katkerot ovat balanssissa ja sopiva määrä hapokuutta, joka tuo veden kielelle ja saa siemaisemaan lasista uudelleen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s