Tuottajaesittelyssä Weingut Steininger

MISTÄ ON KYSE – Steiningerin viineillä on jo pitkään ollut erityisen suuri paikka meidän sydämissämme. Steininger on kotoisin Itävallasta, Kamptalin alueelta, Itävallan ”viinipääkaupungista” Langenloisista. Itävaltalaiseen tapaan suurin osa palstoista on pyhitetty Grüner Veltlinerille, mutta oman tilansa ovat saaneet myös Riesling, Sauvignon Blanc, Weissburgunder, Zweigelt ja Pinot Noir. Steiningerin viinit ovat pääsääntöisesti single-varietal viinejä, eli yhden rypälelajin viinejä, mutta valikoimassa on vuosien saatossa nähty muutamia blendejäkin.

VALKOVIINI VAI SEKT – Steininger on meillä Suomessa tunnettu erityisesti valkoviineistään, mutta Itävallassa Steininger on miltei synonyymi Sektille. Steiningerin valikoimasta löytyy tällä hetkellä 11 single-varietal sektiä ja siihen päälle palstaviinit ja Elementar natuviini-sarja! Erityismainintana palstasekteistä Heiligenstein Riesling, joka taistelee kärkipaikasta ”jos saisit valita yhden kuohuviinin autiolle saarelle”-sarjassa! Steininger sektit on valmistettu perinteisellä menetelmällä, eli toinen käyminen tapahtuu pullossa ja pullot tanssitetaan käsin. Tanssittamista pääsin myös itse kokeilemaan Steiningerin vierailuilla.

PERHE – Steiningerin viinien takana on Steiningerin perhe. Vetovastuussa vuosia olleet Karl ja Brigitta, ovat hiljalleen siirtäneet vastuun perheen tyttärille Evalle ja Lisalle. Kolmas tyttäristä, Anna, omistaa yhdessä miehensä Martinin kanssa naapurikylästä oman viinitalon, joka kantaa nimeä Martin & Anna Arndorfer. Alkon valikoimassa on tällä hetkellä kaksi Martinin ja Annan viiniä, mutta HOX! Soil Wine Group! Haluamme päästä nauttimaan Martinin ja Annan punaviinejä, joissa maistuu Martinin historia Piemontessa! Ja takaisin Steiningeriin. Steiningerin filosofia on kunnioittaa perinteitä, tuoden samalla moderneja ratkaisuja viinikellariin, kuten viinien valmistaminen vegaanisiksi moderneita välineitä käyttäen.

Tästä viinistä alkoi Steiningerin tarinan Suomessa.

MAISTETUT VIINIT

Steininger Grüner Veltliner Kamptal 2020 – Kesäisen kukkaisa ulkoasu antaa jo suuntaa tämän viinin makumaailmaan. Mukavan hapokas ja raikkaan hedelmäinen viini on täynnä hedelmäisyyttä, kuten päärynää ja sitrusta. Jälkimaku on kesäisen kepeä ja löytyy sieltä myös niitä etiketin kukkasiakin. Tämä on huippu picnic viininä!

Steininger Riesling 2021 – Melkein voisin veikata tämän viinin olevan se, josta Steininger on meille suomalaisille tuttu. Upean sitruksinen ja miellyttävän mineraalinen viini on rakenteeltaan raikkaan hapokas, jota keventää mukavasti pieni määrä jäännössokeria. Jälkimaku on sitruksinen, aavistuksen herukkainen ja tyylikkään mineraalinen. Tämä viini maistettiin karamellisoidun sipuli tarte tatin sekä F1 Itävallan GP:n kanssa (resepti tulossa myöhemmin!).

Steininger Sauvignon Blanc 2021 – Hehei raparperi! Tämä Sauvignon Blanc eroaa hieman kylmien alueiden kollegoistaan. Viinissä on toki herukkaisuutta, mutta mukana on myös lämmön tuomaa raparperia sekä karviaista. Jännössokeri tuo hapokkaaseen viinin mukavasti tasapainoa ja tämä viini toimiikin erinomaisesti hieman mausteisempienkin ruokien kanssa. Tätä viiniä kannattaa maistaa, jos Sauvignon Blanc kiinnostaa, mutta aikaisemmat kokemukset ovat olleet pelkkää peltikattoa ja nokkosia!

Steininger Reserve Ried Loisium Grüner Veltliner 2020 – Tämä viini voitti 2018 VIINI-lehden ”Vuoden Valkoviini” tittelin, eikä syyttä (tiedetään, makuasioita)! Tämä tyylikäs, pikkusisartaan Kamptal Grüner Veltlineriä tuhdimpi ja moniulotteisempi viini tulee kokonaisuudessaan Loisiumin palstoilta. Viinin etiketti on Steven Hallin kahvilassa servettiin piirtämä hahmotelma Loisiumin alueesta. Vihreät viivat kuvaavat viiniköynnöksiä, harmaa neliö keskellä on Loisium viinimyymälä ja museo. Keltainen rakennus taas on hotelli ja luonnollisesti sininen ruutu on uima-allas. Punaiset ”häkkyrät” alalaidassa ovat viinikellareita. Entä sitten se viini? Raikkaan hapokas viini on klassinen esimerkki Grüner Veltlineristä, maku on omenainen, aavistuksen yrttinen, sitruksinen ja valkopippurinen. Tämä viini ja kampasimpukat!

Steven Hallin ensiluonnos Loisiumista.

Steininger Reserve Steinhaus Riesling 2016 – Nimensä mukaisesti Steinhausin palstoilta kerätyt rypäleet ovat saaneet puristuksen jälkeen viettää aikaa mehun kanssa vuorokauden ajan. Pidempi kuorikontakti tuo viiniin reilusti syvyyttä ja makumaailmaan leveyttä. Mausta löytyy Rieslingille tyypillistä sitruksisuutta ja mineraalisuutta, mutta mukana on myös yrttisyyttä ja hunajaisuutta. Jälkimaku on pitkä ja runsas. Tämä viini menee auringonlaskua katsellessa Pink Floydin tahtiin! Jos Pink Floyd ei uppoa, kannattaa tämä viini yhdistää vaikka tryffelirisoton kanssa.

Steininger Sweigelt 2019 – Tämänkertaisten testiviinien ainoa punainen on Itävallan punainen kruununjalokivi Zweigelt. Vuonna 1922 Friedrich Zweigelt laittoi pussailukoppiin St.Laurentin sekä Blaufränkischin ja hieman myöhemmin tuloksena oli uusi rypälelajike, jonka Friedrich sitten nimesi mielikuvituksellisesti itsensä mukaan. Zweigeltin tyypillisiksi aromeiksi usein luonnehditaan kirsikkaisuus, vadelmat, pippurisuus, lakritsi ja suklaisuus. Tästäkin erittäin miellyttävän aromikkaasta viinistä löytyy kirsikkaisuutta ja mausteisuutta, mutta mukana on myös häivähdys mustikkaa. Rakenteeltaan viinissä on mukavasti veden kielelle herauttavaa hapokkuutta ja melko silkkiset tanniinit. Tämä viini on siis täydellinen valinta entrecotelle ja lihapadoille tai miksipäs ei vaikka Appenzeller grilled cheesin seuraksi!

Steininger Cabernet Sauvignon Rosé Sekt Brut 2019 – Testimme ensimmäinen sekt on samalla myös testimme ainoa rosé. Perinteisellä menetelmällä valmistettu viini on saanut osakseen hieman paahteisuutta, joka tuo viiniin myös aavistuksen mausteisuutta, joka saattaa hieman säikäyttää kepeää roséeta etsivää. Makumaailmasta löytyy roséviineistä tuttua vadelmaisuutta, mutta mukana on myös kivellistä hedelmää ja sitruksisuutta. Sokeria viinissä on vain 7 g/l, mutta viinin hedelmäisyys ja marjaisuus pehmentävät suutuntumaa kivasti. Viini maistettiin sekä auringon, että Toast Skagenin kanssa, toimi!

Steininger Grüner Veltliner Brut 2014 – Jo hieman kypsempään ikään ehtinyt Grüner Veltliner sekt on edelleen hyvin pirskahtelevassa kunnossa! Grüner Veltlinerin tuttu omenaisuus tervehtii jo tuoksussa yhdessä sitruksisuuden sekä kivellisten hedelmien kanssa. Maku seurailee tuoksua ja on saanut iän tuomaa täyteläisyyttä, joka ei lähde enää edes jumppaamalla, eikä tarvitsekaan, sillä täyteläisyys pukee tätä viiniä erinomaisesti. Tätä viiniä nautiskeltiin savustuspönttöä katsellessa ja sitten myöhemmin pöntön sisältä löytyneen lohen kanssa!

Linkit maahantuojien sivuille:

Arvid Nordquist

Seuraa meitä myös Instagramissa @vattuniemenviinikerho

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s