Tuottajaesittelyssä M.Chapoutier

HISTORIA – M.Chapoutierin historia alkaa vuodelta 1808 jolloin viinitalo perustettiin Rue de l’Hermitageen Tainissa. 1808 M.Chapoutier tunnettiin kuitenkin nimellä ”Calvet et Compagnie”. Vuonna 1883 yrityksen ostaa Rodolphe Delépine. Vuonna 1897 Marius Chapoutier lyö kättä päälle Delépinen kanssa ja yritys saa uuden nimen ”Delépine et Chapoutier”. Vuonna 1922 Delépine vetäytyy eläkkeelle ja yrityksen nimi alkaa hahmottua nykyiseen muotoonsa. 1922 lähtien yritys tunnetaan nimellä ”Chapoutier et Compagnie”. 1937 Marius kuolee ja toimintaa jatkaa hänen poikansa Marc. Vuonna 1955 Marc haluaa tehdä yrityksestään hieman persoonallisemman ja nykyisinkin käytössä oleva nimi ”M.Chapoutier” otetaan käyttöön. 1990 Michel Chapoutier siirtyy johtoon ja alkaa panostamaan biodynaamiseen viljelyyn. Vuonna 2022 Michelen apuna toimivat hänen vaimonsa Corinne sekä uuden sukupolven Chapoutierit Mathilde ja Maxime.

MAAILMANVALLOITUS – M.Chapoutier ei ole vain Rhônelainen viinitalo, vaikka se helposti sellaiseksi mielletäänkin. Chapoutierillä on Pohjois-Rhônen lisäksi palstoja Länsi-Provencessa, Champagnessa, Banyulsissä sekä legendaarisessa Hermitagessa. Vuonna 1998 Chapoutier käänsi katseensa kohti Australiaa, tai no, katse oli varmasti käännetty Australiaan jo paljon aikaisemmin, mutta kaupat viinitarhoista tehtiin tuolloin. Vuonna 2007 Chapoutierin laajensi toimintaansa Portugaliin ja 10 vuotta myöhemmin Espanjaan. Chapoutierin slogan ”L’UNIVERSE M.CHAPOUTIER” kuvaa siis viinitaloa erinomaisesti!

TARINA ETIKETTIEN TAKANA – M.Chapoutierin etiketit ovat kirjaimellisesti käsin kosketeltavat. Vuodesta 1996 asti on kaikissa M.Chapoutierin etiketeissä ollut viinin tiedot perinteisen tekstin lisäksi Braille pistekirjoituksella. Braillen kehitti alun perin Louis Braille, mutta 9-vuotiaana leikeissä näkönsä menettänyt, Chapoutierin synnyinseudun Tainin oma poika, Maurice Monier de la Sizeranne jatkokehitti Braillesta tehokkaamman ja järjestelmällisemmän version. Kunnianosoituksena Sizerannelle on M.Chapoutierin valikoimissa hänen nimeään kantava viini, jonka rypäleet kasvavat Sizerannen suvun vanhoilla mailla Hermitagessa. Valitettavasti tuota Monier de la Sizeranne Hermitagea emme saaneet käsiimme tähän tastingiin. Viinin 2016 vuosikerta on ollut Alkossa erikoiseränä.

Etiketin Braille pistekirjoitusta

M.CHAPOUTIERIN ARVOT – Nöyryydellä on iso osa M.Chapoutierin sielua. Luonnolla on aina viimeinen sana. Viinintekijän tehtävänä on tarkkailla luontoa ja tehdä päätökset ja ohjata luontoa sitä kunnioittaen. M.Chapoutierin tekeminen perustuu luonnon kunnioittamiseen ja toimintaa ohjaa ajatus ”Fac et spera”- do and hope.

MAISTETUT VIINIT

M. Chapoutier Bila-Haut 2020 – Languedoc-Roussillonista tuleva Bila-Haut on sekoitus Syrahia, Grenache Noiria sekä Carignania. Makumaailma on täynnä tummia marjoja ja mausteisuutta. Viini on keskitäyteläinen ja miellyttävän tanniininen. Ruokana tämän viinin kanssa nautiskeltiin hampurilaisia, mutta pohdittiin että hieman rasvaisempi punainen lihakin voisi toimia mainiosti! Viini on tammittamaton.

M. Chapoutier Domaine des Granges de Mirabel Viognier 2020 – Voi, pääsisimmepä joskus käymään Ardechessä, Domaine des Granges de Mirabelin synnynsijoilla… ja tietysti muutamassa muussakin paikassa. Ardechen kuvatuin kohde taitaa olla Euroopan ”Grand Canyon”, Gorges de l’Ardeche, mutta meitä kiinnostaa Ardachen lukuisat pienet kylät ja niissä kasvavat viiniköynnökset. Ardechen viinialueen kolmanneksi viljellyin rypälelajike on Viognier ja siitä on myös tehty Granges de Mirabel. Viinin makumaailma on täynnä hunajamelonia, kukkaisuutta sekä yrttisyyttä. Viinin hapokkuus on hyvin lempeä, joten kaikkein rasvaisemmille ruuille emme lähtisi viiniä yhdistämään. Mausteisemmat ruuat taas ovat omiaan tämän hedelmäisen viinin kanssa, joten nyt on hyvä hetki käydä katsomassa ne parvekkeen chilipuskat! Gampas pil pil *wink wink*.

Bila-Haut ja Grandes de Mirabel

M. Chapoutier La Ciboise Costières de Nîmes 2017 – Antiikin historiaa henkivästä Nîmeksestä Rhônen eteläisimmästä kolkasta tuleva La Ciboise on sekoitus Grenachea ja Carignania sekä hieman Cinsaultia, Syrahia ja Mourvèdrea. Betonitankeissa kypsynyt viini on Tumman marjaisa ja vadelmainen. Kypsä ikä on tuonut viiniin myös hieman kypsää mansikkaisuutta. Viini on eteläisestä kasvuympäristöstään huolimatta enemmän Rhônemainen kuin Languedoc-Roussillonin viinien kaltainen.

M. Chapoutier Belleruche Côtes-du-Rhône Rouge 2020 – Tämä viini on yksi meidän suosikki arkisohvailu viineistä, jonka seurassa on katsottu useampia TV-sarjoja. Grenahce ja Syrah näyttelevät pääosaa tässä tammittamattomassa punaviinissä, jonka maku on pehmeä ja helposti lähestyttävä. Punaisten marjojen ja mausteisuuden yhdistelmä saavat tämän viinin toimimaan monipuolisesti tapasten, pizzan ja muun helpon ja nopean syötävän kanssa. Erittäin oiva TV-viini siis. Tämän muuten saa Alkosta myös 375cl kokoisena, jos jostain syystä sellaiselle on tarvetta.

M. Chapoutier Les Tanneurs Saint-Péray 2020 – Tätä tuottajaesittelyä kirjoittaessa lasista löytyy juuri tämä viini ja kuulokkeissa soi Yann Tiersen, erittäin toimiva kombo! Les Tanneurs on pääosin Marsannesta valmistettu, hiivasakan päällä kypsynyt ja aavistuksen tammitettu viini, joka täyttää aistit vihreällä omenaisuudellaan ja kukkaisuudellaan. Maku on erittäin tyylikäs ja hapokkuus sopivan rapsakka ja hauskan viipyilevä. Maun omenaisuutta ja kukkaisuutta tasapainottaa hunajaisuus. Upea ruokaviini ja erinomainen fiilistelyviini. Tätä tullaan ostamaan uudestaan!

M. Chapoutier Les Meysonniers Crozes-Hermitage 2017 – Tämän upean 100% Syrahin rypäleet on kerätty vähintään 25-vuotta vanhoista köynnöksistä. Tuoksu on täynnä mustaherukkaa, vadelmaa ja miellyttävää orvokkisuutta. Maku on tyylikkään pitkä ja runsas ja siitä löytyy tuoksun herukkaisuuden lisäksi karhunvadelmaa ja mausteisuutta. Viinistä vain 15% on kypsynyt tammessa tehden viinistä raikkaan tuoden samalla mukaan kompleksisuutta. Myös tämä ihastuttava viini jää meille pysyväksi tuotteeksi ostoslistoille!

M. Chapoutier Tournon Shiraz Mathilda 2018 – Mathilda edustaa M.Chapoutierin Australian maaperän tuntemusta. Victorian alueella kasvavat Shiraz rypäleet ovat nauttineet mannermaisesta ilmastossa ja viini on saanut kypsyä 12 kuukauden ajan betonitankeissa. Tumman marjaisaa makua täydentää Shirazille tyypillinen mausteisuus. Suutuntuma on pehmeän tanniininen ja tasapainoinen. Tämän viinin seuraksi nautittiin grillin antimia (grillin antimia… kuulostaa vähän kuin olisi katiska vetämässä meren antimien toivossa). Viininviljely haasteet ovat Australiassa hieman erilaisia verrattuna Ranskaan, sillä viljelmillä seikkailevat kengurulaumat ja kakadut aiheuttavat vuosittain mittavia tuhoja.

Linkit maahantuojien sivuille:

Vinetum Finland

Viinitie

Seuraa meitä myös Instagramissa @vattuniemenviinikerho

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s