Kun Pitkäripasen valikoima ei enää riitä

Minulta usein kysytään, miksi hankin viiniä ulkomailta, onko se niin paljon halvempaa?? Ei, se ei ole syy. Alkon hinnat ovat itseasiassa usein hyvinkin kilpailukykyisiä kansainvälisessä vertailussa. Suurin syy on valikoima, ajattelin kuitenkin kirjoittaa aiheesta muutaman ajatuksen ja selittää, miksi Alkon valikoima ei riitä viiniharrastajalle

Yksitoikkoinen makuprofiili

Kirjoitan tämän pääasiassa punaviiniä ajatellen, sillä sitä meillä eniten harrastetaan.dondavid Uskon kuitenkin, että samat ongelmat toistuvat myös muissa kategorioissa. Alkon valikoimassa on 1290 punaviiniä, näistä 634 ovat kategoriassa ”Mehevä ja Hilloinen”. Eli Alko on päättänyt, että Suomen kansa haluaa pääasiassa juoda punaviinejä, jotka ovat meheviä ja hilloisia, sillä valikoimasta 49% kuuluu tähän kategoriaan. Vakiovalikoimassa, eli tuotteet, jotka löytyvät jokaisen Alkon hyllystä, Mehevä ja Hilloinen kategoria edustaa
jopa 56% valikoimasta.

Mikä on sitten ”Mehevän ja hilloisein” ongelma. Ongelma on siinä, että usein tämä ”Mehevä ja Hilloinen” tarkoittaa viiniä, jota maailmalla kuvataan nimellä ”coctail wine” helposti juotava, helposti lähestyttävä, yleensä kohtalaisen korkea jäännössokeri. Eli makea pyöreä kokokansan viini, mutta tämä viinityyppi ei juuri viiniharrastajan sukkia jalassa pyöräytä.

Tiedän, jäljelle jää vielä 44% vakiovalikoimaa ja jopa 51% kokovalikoimasta, mistä valita, mutta ongelmia on muitakin!

Koko kansan kauppa

Alko on koko kansan kauppa. Hankinta tehdään siis vakiovalikoimaan, eli hyllytavaraan Gato Negro Cabernet Sauvignon 2015niin, että se myy sekä Helsingin Vattuniemessä, että Enontekiöllä ja kaikkialla se
n välillä. Ongelmahan on siinä, että tähän ihanaan maahamme mahtuu viininkuluttajia joka lähtöön. Jokaisen Alkon asiakkaat eivät lähtökohtaisesti voi olla samanlaisia, näin ollen vakiovalikoiman laatiminen sen pohjalta, että sen pitäisi myydä joka puolella Suomea on lähtökohtaisesti päälaellaan oleva ajatus. Näin ollen ”Mehevät ja Hilloiset” viinit jatkavat voittokulkuaan ja Suomen myydyin viini vuonna 2016 on edelleen Cato Negro (Cato Negron punaviiniä myytiin vuonna 2015 689 000 litraa).

Erikoisemmat tuotteet puuttuvat

Alkon ostovolyymi on Suomalaisille monessa mielessä positiivinen asia. Alko on monelle viinintuottajalle Ruotsin Systembolagetin jälkeen toiseksi suurin asiakas, ostaahan Alko
kokonaiselle kansalle. Tämähän on kuluttajalle hyvä asia, Alkon ostohinnat ovat siis
monelle tuotteelle alhaiset. Vai onko se hyvä asia?

Viininharrastajan näkökulmasta tämä ei ole hyvä asia. Miksi? Alkon volyymivaatimukset takaavat sen, että hyllyyn ei koskaan eksy mitään erikoisempaa. Pientuottajat eivät koskaan pääse hyllyyn, heidän volyyminsä eivät riitä, tai heidän tuotantonsa ei ole riittävän luotettavaa vuodesta toiseen, jotta he voisivat sitoutua vaaInstagramCapture_cdc6e42c-8f6e-4e8f-a652-e0ce6606299d (1)dittuihin vuosivolyymeihin. Näin ollen Suomalaisilta jää maistamatta erikoisemmat viinit, kuten Etnan rinteillä kasvavat uudenlaiset italialaiset punaviinit, pientuottajien puanviinit Uudesta Seelannista, Californiasta tulevat pientuottajien erikoisemmat kokeilut… lista on loputon, käytännössä kaikki uudemmat ja pienemmät viinit jää saapumatta Suomeen.

Mitä viiniharrastaja sitten tekee?

Viiniharrastajalle jää Suomessa jäljelle vain muutama vaihtoehto. Maistella erikoisemmat viinit ravintoloissa ja tyytyä Alkon valikoimaan tai hankkia viinit verkkokaupan kautta. Toki myös matkoilta voi tuoda viinejä omaan viinikellariin.

Tässä siis pähkinäkuoressa syyt siihen, miksi viiniharrastajaa ahdistaa alkon valikoima!

DSC01833

Mikäli haluat tutustua Alkon tarjoamiin viinivaihtoehtoihin ja kategorioihin, löydät lisätietoja täältä:

http://www.alko.fi

Alkon myydyimmät miedot viinit 2015:

Click to access myydyimmat_miedot_2015_korjattu.pdf

1 Comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s