Sokerisuolattua lohta, friteerattua inkivääriä, avokadokermaa ja fenkolisalaattia

Graavilohi on tuttuakin tutumpi perinneherkku, mutta siitä on moneksi, kun mausteisiin lisää hieman sokeria, korianterin siemeniä ja appelsiininkuorta.  Tässä annoksessa kotoisa perinneruoka yhdistyy pehmeän avokadokerman, tymäkän friteeratun inkiväärin, hieman lakritsisen fenkolisalaatin, sekä rapean suolaisten lohennahkasipsien kanssa herkulliseksi alkuruuaksi.

Sokerisuolattu lohi

350 g Lohtalohenpala

3 dl Maldonsuolaa

1,5 dl Ruokosokeria

2 kpl Appelsiinin raastettu kuori

0,5 dl Murskattuja korianterin siemeniä

Poista lohesta ruodot ja kuivaa kala hyvin. Sekoita sokeri, suola ja mausteet keskenään. Levitä työpöydälle muovikelmua, levitä muovikelmun päälle puolet sokeri-suolaseoksesta noin puolen sentin paksuiseksi kerrokseksi. Nosta lohi seoksen päälle. Kaada loput sokerisuolaseoksesta lohen päälle ja taputtele seos tasaiseksi lohen ympärille, niin, että seos ympäröi kalaa joka puolelta. Kääri kala muovikelmuun tiukasti.

Laita kala jääkaappiin maustumaan 48 tunnin ajaksi, kääntele kalakääröä 12 tunnin välein jääkaapissa.

Ota kala jääkaapista ja huuhtele suolasokeriseos kalan pinnalta. Kalan liha on nyt muuttunut koostumukseltaan reilusti jämäkämmäksi ja väri tummemmaksi.

Irrota kalan liha nahasta fileointiveitsellä. Paloittele kala suupalankokoisiksi paloiksi.

Lohennahkasipsit

Hyvin puhdistettua lohen nahkaapaahdettu lohennahka

Puhdista nahasta liha niin hyvin kuin pystyt. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Laita nahka uuniin leivinpaperilla vuoratulla pellillä lihapuoli alaspäin noin 10 minuutin ajan, tai kunnes loput rasvat ylijäänestä lihasta on sulanut leivinpaperille. Käännä vielä nahka ja paahda myös toiselta puolelta 10 minuutin ajan.

Anna nahan jäähtyä ja leikkaa suupalan kokoisiksi sipseiksi.

Fenkolisalaatti

1 kpl Pieni fenkolifenkolisalaatti

1 rkl Hunajaa

1 rkl Sitruunamehua

Suolaa ja pippuria maustamiseen

Poista fenkolista vihreät lehdet ja kova kanta. Viipaloi fenkoli mandoliinilla mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Sekoita fenkoliviipaleet, sitruunamehu, hunaja, suola ja pippuri astiassa ja anna salaatin marinoitua jääkaapissa vähintään puolen tunnin ajan. Tarjoile sokerisuolatun lohen kera.

Avokadokerma

1 dl VispikermaDSC03413

1 kpl Avokado

2 rkl Limenmehua

Suolaa ja pippuria maustamiseen

Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi. Kaiverra avokaadon hedelmäliha kuoresta ja paseeraa se siivilän läpi, lisää limenmehu avokaadon sekaan. Sekoita paseerattu avokado kermavaahtoon ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää tarvittaessa limemehua.

Friteerattu inkivääri

2 kpl Pienen perunan kokoista palaa inkivääriä

1,5 l Kasviöljyä

Etsi inkivääri, jossa mahdollisimman suuret mukulat, niin saat pitkiä suikaleita. Kuori inkivääri. Viipaloi mandoliinilla mahdollisimman ohuita viipaleita inkivääristä. Suikaloi viipaleet noin 3mm paksuisiksi suikaleiksi.

Kaada öljy kattilaan, pidä kattilan vierellä oikean kokoista kantta mahdollisen rasvapalon varalta. Kuumenna rasva 180 asteiseksi, normaalilla liedellä, tämä kestää noin 10 minuuttia. Nosta inkivääri suikaleet neljässä osassa rasvaan, friteeraa inkivääriä, kunnes väri muuttuu kullan ruskeaksi. Nosta inkivääri friteerausrasvasta kahdella lusikalla talouspaperin päälle valumaan. Toista kunnes kaikki inkivääri on friteerattu.

DSC03416

Vinkki! Tämän herkullisen alkuruoan kanssa sopii parhaiten hapokkaan ja mineraalinen valkoviini!

 

1 Comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s