Filippiinit osa 1

Vierailimme Filippiineillä joulun aikaan 2015-2016. Saavuimme Cebun lentokentälle, Lapu-Lapun kaupunkiin, Mactanin saarelle 23.12 aaumyöstä. Vietimme 1,5 päivää Lapu-Lapun kaupungissa ystäviemme luona, jonka jälkeen jatkoimme eteenpäin Panglaon saarelle.

Lapu-Lapu city

Lapu-Lapu sijaitsee Mactanin saarella lähellä Cebua. Cebu on Filippiinien kolmanneksi suurin saari. Lapu-Lapu on kiireinen kaupunki, sen kapeat kadut ovat vuorokauden ympäri ruuhkaiset. Lapu-Lapu koostuu pääasiassa asuinalueista ja ostoskeskuksista, mutta saarelta löytyy myös muutama hotelli ja rantakohde. Kaupunki on erittäin roskainen, niin roskainen, että valkonaama järkyttyy asiasta. Valitettavasti huomasimme pian, että tilanne on sama kaikkialla.

Ocean jet

Jouluaattona matkustimme Ocean Jet kantosiipialuksella Cebun satamasta Tabilaranin kaupunkiin Boholin saarelle. Terminaalissa voitaisiin tehdä paljon matkustusmukavuuden ja sujuvuuden eteen. Satamassa ensimmäisenä jonotetaan, jotta voidaan maksaa terminaali maksu. Tämän jälkeen jonotetaan matkatavaroiden läpivalaisuun. Kun matkatavarat on tarkastettu, jonotetaan istumapaikkoja verkosta ostettuihin lippuihin. Tämän jälkeen jonotetaan vielä matkatavaroiden drop-offiin. Olisi ehkä mahdollista nopeuttaa toimintaa ja yhdistää muutama näistä jonoista, ehkä….

Matka Cebusta Tagbilaranille kestää 2 tuntia. Laiva on erittäin hyvin ilmastoitu, joten kesäsäähän soveltuvissa vaatteissa laivalla palelee. Laivalla on myyntikärry, josta tarjoillaan juomia ja pientä purtavaa, joten varaa käteistä mukaan. Matkan aikana on myös mahdollista nähdä roskan määrä meressä, sillä roskia kellu laivan ohi jatkuvana virtana.

katu panglao
Autoilua Panglaolla

Saavuttuamme Panglaolle meitä odotti auto, joka kuljetti meidät rantakohteeseen. Olimme päättäneet aluksi majoittua rauhalliseen ja eristettyyn pieneen hotelliin. Tavoitteena rentoutua ja rauhoittua auringossa!

Panglao Island

momo pool
Momo Beach House -uima-allas

Panglao on pieni saari Filippiineillä. Se sijaitsee jotakuin keskelle Fillippiinejä, sitä suojaa idästä Cebun saari ja Lännestä Boholin saari. Panglaon saarella on paljon hotelleja ja kauniita hiekkarantoja. Panglaolla on myös hyvät sukellusmahdollisuudet, Panglaon edustalla on hieno koralliriutta. Lisäksi Alona Beach -rannalta lähtee päivittäisiä sukellusretkiä Pamilacan ja Balicasag Saarille. Balicasag saarella on myös mahdollista snorklata ja nähdä koralliriutan värikkäät kalat ja merikilpikonnia.

Panglaolle on suhteellisen helppo tulla. Boholin saarella Tagbilaranin kaupngissa on sekä lentokenttä, että laivaterminaali. Matka Tagbilaraanista Panglaolle kestää 30-60 minuuttia riippuen liikenteen määrästä ja kuskin ajotavoista.

 

Momo Beach House

momo beach 1
Momo Beach house näkymä huoneesta

Momo Beach House sijaitsee Panglaon saaren pohjoispuolella Momo Beach -nimisellä rannalla. Momo on rannan ainoa hotelli. Momo on täydellinen paikka rentoutumiseen ja lepäämiseen. Hotellissa on vain 16 vierashuonetta, joten henkilökuntaa on riittävästi toteuttamaan kaikki toiveesi. Koska hotelli on ainoa Momo beachillä, ei rannalla pyöri kauppiaita tai muita turisteja, joten sijainti on erittäin rauhallinen.

beach house
Momo Beach House

Huoneet Momossa ovat mukavia ja siistejä, juuri sitä mitä oletat Beach house -nimiseltä paikalta. Ainoa huono puoli huoneessa oli se, että peilejä oli vain yksi ja se oli sijoitettu huoneen pimeimpään nurkkaan.

Momo Beach House palvelut

Hotellista ei löydy palveluhakemistoa tai kirjaa josta voisit tarkistaa, mitä hotelli tarjoaa. Toisaalta kun uskaltaa kysyä, kaikki järjestyy. Tilasimme hieronnan rannalle ja pesetimme vaatteita. Käytännössä henkilökunta tekee kaikkensa, jotta olet tyytyväinen näin ollen he järjestävät kaiken, mikä vaan on fyysisesti mahdollista järjestää. Henkilökunta on valmis tekemään kaikkensa vieraiden viihtymisen eteen, näin ollen asiakas tuntee itsensä kuninkaalliseksi. Aluksi oli hieman haastavaa tottua siihen, että henkilökuntan tituleerasi minua miss Idaksi, mutta kai siihen pidemmän päälle tottuisi.

momo beach 2
Momo Beach

Koska Momo on eristyksistä muusta saaresta, tarjoaa hotelli erilaisia aktiviteettejä vierailleen. Hotellilta on päivittäinen kuljetus 9-17 väliselle ajalle Alona Beach -rannalle, joka on saaren pääturistiranta. He järjestävät myös yksityisiä kierroksia saaren nähtävyyksin kuten Chocolate hills -vuorille, Tarsier apinoita katsomaan, veneilyä delfiinejä katsomaan tai saarihyppelyitä. Lisäksi hotellilta voi uskaliaimmat vuokrata skootterin ja tutustua Panglaoon ja Boholiin omillaan.

Delfiinejä ja saarihyppelyä
veneilyä auringonnousussa
Ylös auringonnousunaikaan, katsomaan delfiinejä

Teimme yhdistetyn delfiinien katselu ja saarihyppelyretken. Heräsimme aamu viideltä, koska delfiinit eivät tule pintaan päivällä kuumuuden takia. Saimme Momolta mukaan aamiaisen retkievääksi, valitettavasti kahville ei ollut take away -mukeja. Meidät kuljetettiin autolla Alona Beachille, josta matka jatkui veneellä. Seilasimme aamunkoittoa kohden ja löysimme ison delfiinilauman. Filippiineillä delfiinit ovat kohtalaisen pieniä, alle metrin pituisia otuksia.

dolphines
Jos katsot tarkkaan, saatat löytää delfiinit

Delfiinien jälkeen jatkoimme matkaa Balicasag -saarelle. Balicasag on käytännössä pyöreä hiekkasärkkä, jonka ympäri kävelee tunnissa. Matkaa Balicasagille Panglaolta veneellä on noin 40 minuutin ajomatkan verran. Balicasaagia ympäröi kaunis koralliriutta, joka kuhisee värikkäitä kaloja. Saarella on myös mahdollista nähdä merikilpikonnia snorklaamalla. Balicasag on myös suosittu kohde sukeltajien parissa. Valitettavasti saari on hyvin suosittu, varaudu snorklaamaan noin 100 korealaisen seassa, jotka kaikki snorklaavat pelastusliiveissä.

Lähdimme snorklaamaan pienellä veneellä, jota meloi kaksi paikallista opasta. Ensimmäinen kohde oli merikilpikonnien alue, joka oli syvempi kohta saaren edustalla. Oppaat uivat kanssamme ja etsivät merikilpikonnia meidän apunamme. Kun olimme keikkuneet metrisessä aallokossa merikilpikonnia etsien noin puolisen tuntia ja nähneet neljä lajin edustajaa, siirryimme matalampaan veteen koralliriutalle kaloja bongaamaan. Valitettavasti mukana ei ollut vedenkestävää kameraa, kalat nimittäin olivat kaunis näky.

Hylätty rantahotelli
hylätty uima-allas
Hylätyn hotellin uima-allas

10 minuutin kävelymatkan päässä Momo Beach House -hotellista löytyy hylätty rantahotelli. Paikka on aavistuksen kummituksellinen, rantakohde lienee ollut hylättynä ainakin 15 vuotta. Aikoinaan hotelli on kuitenkin ollut loistelias, uima-allas alue on valtava ja päärakennus on suuri. Lisäksi rannalta löytyy jäänteet isosta laiturista, joka on mahdollistanut helpon pääsyn hotellille. Mikäli yövyt Momo Beach House -hotellissa, on vaivan arvoista kävellä rantaa pitkin paikkaa katsomaan.

murtunut laituri
Laiturin jäänteet
Momo Beach House -hotellin ravintola
momo ruokailualue-respa
Hotellin ruokailu- ja vastaanottoalue

On todettava, että ensimmäinen kontaktimme Momon ravintolaan oli jota kuin shokeeraava. Saavuimme jouluaattona, joten ravintola tarjosi valmista neljän ruokalajin illallista 700 php:n (14€) huokeaan hintaan. Päädyimme valitsemaan tämän menyyn. Menyyn mukaan alkuruoka oli mereneläväsalaattia, todellisuus oli kuitenkin merileväsalaattia. Pidän merilevästä, mutta en sellaisesta merilevästä joka näyttää pikkurillin paksuisilta oksilta ja napsahtaa poikki suussa pureskeltaessa. Sanomattakin selvää, tämä jäi puoliksi syömättä. Seuraavana ruokalajina oli okrakeitto, keitto oli harmaan värinen, melkein jäähtynyt, täysin mauton ja koostumukseltaan limainen. Tässä kohtaa illallista meinasi epätoivo iskeä, mitähän seuraavaksi ja mitähän ravintola tarjoaa seuraavan neljän päivän aikana, jolloin hotellissa asuisimme? Pääruoka, japanilainen tonkatsu wokatuilla merenelävillä, olikin positiivinen yllätys. Tonkatsu oli juuri sellaista kuin tonkatsun kuuluu olla ja wokkikin oli hyvää. Jälkiruoaksi tarjoiltiin creme bruleetä, tosin brulee oli unohtunut, eli kyseessä oli ns. kermavanukas. Creme bruleen seurana tarjoiltiin paikallista mangoa, kokonaisuus olikin oikein hyvä verrattuna kahteen ensimmäiseen ruokalajiin.

baby tuna
Grillattua Salimbagonia – pikku tonnikalaa

Seuraavana päivänä lounaamme oli myös astetta mielenkiintoisempi, josta johtuen juttelimme erään hotellin työntekijän Edin kanssa. Ed suositteli meille illalliseksi Panglaon saaren erikoisuutta Halang Halang kanaa, jota ei ruokalistalta löytynyt. Yllätykseksemme Halang Halang oli todella herkullista, näin ollen jatkoimme samaan tapaan seuraavinakin iltoina, Edin suosittelemia paikallisia ruokia syöden. Söimme herkullista grillattua Salimbagonia – pikku tonnikalaa- grillattujen kasvisten kera ja Filippinien kansallisruokaa Chicken Adoboa. Paikalliset ruoat olivat todella herkullisia ja hyvin valmistettuja.

grilled vegetables
Salmibagonin kanssa tarjoillut grillatut kasvikset

Hotellin kannattaisi yksinkertaistaa ruokalistaa, jättää pois erikoisuudet kuten kanadalainen Poutine ja tuoda tilalle paikallisia makuja ja ruokalajeja, jotka ovat heille tuttuja.

illallispöytä momo
Katettu pöytä Momolla
Juomat Momo Beach House -hotellilla
mango daquiri
Mango Daquiri

Hotelli tarjoaa herkullisia tuoreista hedelmistä valmistettuja drinkkejä, kuten mango daquiriä. He valmistavat myös herkullisen Gin & Tonicin. Myös mango mehu ja mango smoothiet ovat herkullisia. Oluissa valikoima on rajoittunut San Miguel Pilseniin ja San Migule Lightiin. Oluen hinta on 100 php:tä (2€). Valikoimassa on yksi puna- ja yksi valkoviini. Molemmat viinit ovat espanjalaisia, Syrah ja Sauvignon Bland. Punaviini oli matkamme paras punaviini. Viinit ovat paikallisittain hieman hintavia, lasin hinta on 300 php:tä eli noin 6 €, mutta lasit eivät ole 12 cl laseja.

Palvelu Panglaolla

Opimme nopeasti, että filippiiniläiset eivät ole oikein vielä oppineet länkkärituristien vaatimaan palveluntasoon. Näin ollen on hyvä varautua siihen, että palvelu on hieman hidasta ja kaikkia yksityiskohtia ei aina unohdeta. Toisaalta palvelu on pääasiassa aina hyvin ystävällistä ja kommunikointi helppoa, koska kaikki filippiiniläiset puhuvat erittäin hyvää englantia.

Ruoka

Ruoka on pääasiassa erittäin hyvää. On kuitenkin suositeltavaa pysyä paikallisissa ruuissa, länkkärierikoisuudet ovat tavalla tai toisella erikoisia. Yllättäen saarivaltion ruoka on pitkälti erilaisia kanaruokia, myös possua käytetään ja tietysti kalaa. Tuoreita kasviksia on kuitenkin turha odotaa lautaselle.

Filippiiniläinen mango on kansakunnan ylpeys, tai pitäisi ehkä sanoa mangot, niitä on kaksi erilaista. Suositumpi mangoista on keltainen mango, joka on raikkaampi kuin Suomessa myytävä sukulaisensa ja sen jälkäimaku muistuttaa mustaherukkaa.Vihreä mango puolestaan on hyvin hapan, melkein sitruunan makuinen, sen koostumus on kuin omenan ja se on mehukas kuin päärynä.

Juoma
san miguel
San Miguel Pilsen on Filippiiniläinen olut

Hanavettä ei voi juoda, mutta sitä voi käyttää hampaiden pesuun. Puolen litran pullo vettä maksaa 50-100 php:tä eli 1-2€.

Oluen rakastajan on hyvä tietää, että maassa tarjoillaan pääasiassa San Miguel Pilseniä ja muita paikallisen San Miguel panimon tuotteita. San Miguel Pilsen on samanhintaista kuin vesi.

 

Mikäli rakastat kahvia, on hyvä tietää, että maassa paras kahvi on pikakahvia. Eli totuttele juomaan Nescafeta ennen matkaa.

Hyvää viiniä on kohtalaisen hankalaa löytää Filippiineiltä. Paikalliset eivät myöskään osaa käsitellä viiniä, näin ollen avattuja pulloja saatetaan seisottaa yli 30 -asteen lämpötilassa monta päivää. Viini on myös suhteellisen kallista. Lasillisen hinta vaihtelee 150-350 php:n välillä eli 3,5-7,5€. Hintahan ei suomessa olisi kallis, mutta paikallisiin hintoihin nähden hinta on todella korkea. Suuri osa viineistä myydään vain pulloittain.

Paikallisia hedelmämehuja ja tuoreista mangoista valmistettuja juomia kannattaa maistaa. Mikäli et halua mehua, jossa sokeri rouskuu hampaissa, kannattaa mehu tilata ilman lisättyä sokeria. Paikalliset pitävät sokerista, näin ollen hedelmäjuomat ovat usein hyvin sokeroituja.

mangorita
Frozen Mangorita

Jatko-osa kertmukseen löytyy täältä:

https://vattuniemenviinikerho.net/2016/07/05/filippiinit-osa-2/

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s