Gnocco Fritto – Emilia Romagnan erikoisuus

Gnocco Fritto on ruoka, josta suurin osa Suomalaisista ei ole koskaan kuullutkaan. Se on kuiteinkin mahtava ruoka, se on kuin Mexicolainen tortilla, sillä jokainen rakentaa itsellensä oman annoksen pöydässä, mutta raaka-aineina on Italian herkkujuustot ja mahtavat leikkeleet.Gnocco firtto on siis pieni friteerattu leipä, joka täytetään millä nyt itse haluaa. Tarjolla on yleensä ilmakuivattuja kinkkua, salameja, buffalamozzarella ja stracchinoa. Pöydässä voiDSC02410 yhtä hyvin olla myös hilloja, nutellaa tai muita juustoja.

Gnocco fritto voi olla alkuruoka tai lounas, tällöin Gnocco fritto tarjoillaan sellaisenaan, mutta
Gnocco fritto voidaan myös tarjoilla pääruokana, jolloin tarjolla on yleensä myös vihersalaatti ja paistettua lihaa.

Italiassa Gnocco fritton kanssa tarjoillaan usein myös Tigelle nimistä leipää, sen tekeminen kotioloissa on kuitenkin astetta haastavampaa, sillä sitä varten tarvitaan tigellegrilli tai valurautaiset tigellemuotit.

Gnocco fritton taikina tehdään perinteisesti lardiin, mutta laardin saatavuus on Suomessa huono, joten ohjeessa myös vaihtoehtona voi. Kun lardin vaihtaa voihin on huomioitava, että voi sisältää noin 20% vettä, eli voita on käytettävä enemmän, jotta saadaan sama rasvan määrä. Samalla taikinan nestemäärää on vähennettävä sen verran kuin voi sisältää vettä.

Gnocco Fritto
5 dl VehnäjauhojaDSC02672

50 g Huoneenlämpöistä voita

15 g Tuorehiivaa

1 tl Suolaa

1,5 dl Vettä

Öljyä leipien uppopaistamiseen.

Sekoita kaikki aineet keskenään, vaivaa taikinasta sileä pallo. Anna kohota vähintään kahden tunnin ajan.

Kuumenna öljy kattilassa, pidä kattilan kansi tai sammutuspeite lähellä rasvapalon varalta, älä missään tilanteessa sammuta rasvapaloa vedellä.

Lämmitä uuni 50 asteeseen. Leivo taikinasta ohut noin 3mm levy, leikkaa siitä 3cmx5cm kokoisia levyjä, uppopaista leivät. Käännä leivät puolessa välissä paistoa, jotta molemmat puolet kypsyvät ja saavat väriä. Laita leivät uuniin odottamaan, sillä välin, kun paistat loput.DSC02669

Tarjoile leivät suosikkitäytteiden kera.

Vinkki! Älä ota kaikkia leipiä kerralla uunista, ne jäähtyvät nopeasti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s