Mikä ihmeen Bobal?

Viikonloppuna järjestimme dinnerin jonne ystäväni toi viinit. Yllätys olikin melkoinen kun yksi viineistä oli rypäleestä, josta en ollut koskaan kuullut, Bobal. Viini oli aivan erinomainen, joten päätin tutustua kyseiseen rypäleeseen tarkemmin.

Bobal rypäle on punainen viinirypäle, Valenciasta Espanjasta. Pääasiallisesti sitä viljellään Utiel-Requenassa, jossa 90% viiniviljelmistä on Bobalia. Bobalia kasvatetaan yli 100 000 hehtaarin alueella. Bobal viihtyy parhaiten korkeammilla rinteillä noin 800 metriä merenpinnan yläpuolella. Bobal rypäleen luultiin jo kadonneen, mutta nyt se elää uutta tulemistaan. Nimensä Bobal on saanut latinan Bovale –sanasta, joka tarkoittaa härän pään muotoa.

Bobal on vaikea kasvattaa sillä yksittäiset rypäleet kypsyvät eri aikaan ja niiden koko vaihtelee suuresti. Kun rypäleen kasvatus onnistuu, syntyy hyvin kehittynyt, elegantti ja persoonallinen viini.

Perinteisesti Bobal viinit olivat bulkkiviinejä, mutta nykyään viininviljelijät ovat alkaneet panostamaan myös Bobal viineihin ja niistä onkin kehittynyt laatuviinejä. Bobal viinit ovat intensiivisen värisiä, hapokkaita, matala-alkoholisia, raikkaita ei kovinkaan aromaattisia.

Puhtaasti Bobal rypäleestä valmistettuja viinejä löytyy Alkosta yksi.

Finca Casa La Borracha Bobos 2012

Viini on täyteläinen ja kehittynyt, pyöreä ja marjaisan aromikas. Bobal rypäleelle tyypillinen hapokkuus siitä kuitenkin puuttuu. Viini sopii erinomaisesti voimakkaampien liharuokien seuraksi.

1 Comment

  1. Valkoinenkin Bobal löytyy Alkosta. Espanjan Kastiliasta, Cuenca on viljelypaikkakunnan nimi . Viinin nimi Susuena 2019.Ei hasssumpi. Noin 10 €. Terveisin Kurt Feldt, Esbo Munskänkar

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s