Montalcinon herkut Brunello ja Rosso

DSC01781Brunello di Montalcino on yksi Italian tunnetuimpia viinejä, toki Chianti on vielä aavistuksen tunnetumpi, mutta laatukriteerit Brunello di Montalcinon kohdalla ovat huomattavasti tiukemmat. Brunello on saanut nimensä aikanaan Montalcinon alueella kasvatetusta rypäleestä, jonka uskottiin olevan alueen oma rypäle. Myöhemmin on kuitenkin selvinnyt, että kyseessä on Sangiovese Grosso, Suurihedelmäinen Sangiovese rypäle, mm. Chianti valmistetaan Sangiovese rypäleestä.

Näkymä Montalcinon kaupungista
Näkymä Montalcinon kaupungista


Historia

Viiniä on valmistettu Montalcinossa tiedettävästi jo 1500-luvulla, mutta Brunello di Montalcino on viinityylinä esiintynyt ensimmäisen kerran vasta 1870-luvulla. Viini nousi kuuluisuuteen toisen maailmansodan lopussa, tuolloin kaupallisia tuottajia oli yksi. 60-luvun puolessa välissä tuottajia oli jo 11. Brunellosta tulikin Italian ensimmäinen DOCG –viini kesäkuussa 1980 yhdessä Piedmonten Barolon kanssa.

Brunellon kypsytykseen käytettäviä tammitynnyreitä
Brunellon kypsytykseen käytettäviä tammitynnyreitä

Brunellon kasvatuksesta

Brunellon kasvatukseen ja valmistukseen on paljon sääntöjä. Viinien tulee kasvaa rinteessä hyvällä korkeudella mutta ei kuitenkaan korkeammalla kuin 600 metriä merenpinnan yläpuolella, näin taataan, että rypäleet ovat riittävän kypsiä sadonkorjuun aikaan. Rinteen ilmansuunta vaikuttaa rypäleen ja viinin makuun. Pohjoisrinteiden rypäleet kypsyvät luonnollisesti hitaammin jolloin viinistä tulee hapokkaampia. Etelärinteillä rypäleet kypsyvät auringossa sekä viileässä merituulessa, viineistä tulee tällöin moniuloitteisempi ja voimakkaampia. Viinitilalla voi olla viiniviljelmiä molemmilla rinteillä, jolloin on mahdollista tehdä viinejä sekoittamalla näitä kahta tyyliä keskenään.

Montalcinon rinteitä
Montalcinon rinteitä

Brunellon valmistus

Brunello tulee tehdä 100% Sangiovese rypäleistä. Sitä tulee ikäännyttää vähintään neljä vuotta, viisi mikäli kyseessä on riserva viini. Vähintään kaksi vuotta ikäännytyksestä tulee tapahtua tammitynnyrissä ja vähintään neljä kuukautta pullossa ennen myyntiä. Lopputuloksena on herkullinen viini, jossa maistuvat kypsät marjat, vanilja ja mausteet, viinin maku on maanläheinen.

DSC01834


DSC01828
Kypsytystankki

Rosso di Montalcino

Rosso on Brunellon ”Pikkuveli”, se valmistetaan samoista rypäleistä samalla alueella, mutta säännöt ovat erilaiset. Rosso di Montalcino viiniä ikäännytetään vähintään vuosi, jospa 6 kuukautta tulee olla tammitynnyreissä ikäännyttämistä. Maultaan Rosso on raikkaampi, siitä voidaan löytää tummaa kirsikkaa, villimarjoja sekä aavistus vaniljaa ja mausteita. Rossossa yhdistyvät hyvä rakenne ja raikkaus.


Viinitila Poggio Rubino

Kesällä 2014 vierailimme Montalcinossa kahdella viinitilalla Poggio Rubinolla ja Suomessakin tunnetulla Bamfin tilalla. Bamfin kokemus jätti pitkälti niin kylmäksi, että en suostu heidän tuotteitansa ostamaan, mutta Poggio Rubino oli miellyttävä kokemus.

Rubinon viinitilan koira Rubino
Rubinon viinitilan koira Rubino

Saapuessamme tilalle meitä oli vastassa Anthony, viinitilan Markkinointivastaava, Amerikkalainen mies, joka oli kasvanut viinitilalla ja päättänyt muuttaa Italiaan paremman viinin perässä. Kommunikointi sujui helposti, kun kielenä oli Englanti. Anthony kierrätti meitä ensin tutustumassa luontoon ja terroaariin. Haistelimme laventelia ja muita villejä kasveja, kaivelimme maaperää ja tutustuimme tarkemmin viinien kasvuympäristöön. Maaperä ja kasvisto ympärillä vaikuttavat viinin makuun ja ympäristön maut löytyvätkin viinistä.

Luontokierroksen jälkeen siirryimme tutustumaan viinin kypsytykseen tankeissa ja tynnyreissä. Pääsimme mDSC01833aistamaan vuoden verran kypsytettyä viiniä, lisäksi maitoimme myös jo pullotettuja viinejä eri vuosilta. Viineistä löytyikin samoja aromeja, kun ympäröivästä luonnosta; laventelia, katajanmarjaa jne. Oman hauskuutensa vierailuun teki se, että Italialainen matkaoppaamme ei pysynyt keskustelussa mukana näin ollen hänen kommenttinsa välillä olivat suorastaan aavistuksen hupaisia.

Tutustu Poggio Rubinoon täälä:

http://www.poggiorubino.com/en/home.html


Montalcino

Kaupnkina Montalcino on pieni Italialainen vuoristokaupunki kapeine katuineen ja hienoine näköaloineen. Kaupungissa tunnetaan Suomalaiset hyvin, sillä Montalcinossa ajetaan rallia. Tämä näkyykin hauskalla tavalla kahviloissa ja viinikaupoissa, ainakin muutamassa ralliaiheiset kuvat ja joissain Suomalasiten kuskien kvuat koristavat seiniä.

DSC01863 DSC01838

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s