Ruokakirjoja…. mitä niillä tekee, noh ostaa lahjaksi!

Tämän blogikirjoituksen olen alunperin julkaissut http://www.ideakeittiö.fi palvelussa ennen Joulua 2014, mutta kirjathan eivät sinäällään ole jouluisia, joten kun nyt on oma blogi, miksi en julkaisisi täälläkin…Lisäksi olen nyt vuoden verran näihin kirjoihin tutustunut, joten analyysi kirjoista on saanut aavistuksen enemmän syvyyttä.

Keittokirja Joululahjaksi?

Olen yleensä sitä kotikokkityyppiä, joka kehittää itse reseptejä, ottaa ideoita lehdistä ja ravintoloista, mutta ei niinkään lue keittokirjoja tai selaa reseptejä netistä. Tänä syksynä kuitenkin aloin selaamaan hyllyssä pitkään pölyttynyttä Italialaissuomalaista keittokirjaa (Chef on the Road), yllätyksekseni kirja oli täynnä mahtavia ohjeita ja sain siitä paljon inspiraatiota. Tästä kokemuksesta innostuneena päätin hankkia tänä vuonna joululahjaksi keittokirjoja, ja siinä ohella myös itselleni muutaman. Hullustihan siinä kävi, muutama lahjakirja oli niin inspiroiva, että päädyin hankkimaan ne myös itselleni.

Tässä lyhyt katselmus tämän syksyn ruokakirja hankintoihin ja syyt niiden hankkimiseen:

Arabialainen keittiö – Chef Ramzi

arabialainen

Arabialainen keittiö ja sen maut kiehtovat minua, erityisesti makean yhdistämine suolaiseen, sekä eksoottiset maut kiinnostavat. Tämä on kuitenkin vieraampi keittiö minulle, joten keittokirjasta on varmasti iloa. Erityisesti pidän libanonilaisesta ja marokkolaisesta ruuasta, molempia ohjeita tästä kirjasta löytyy monia. Mahtavaa tässä kirjassa on myös se, että raaka-ainelistat resepteissä on Suomalaisellekin tuttuja, eli pääasiassa selviää lähisupermarketin valikoimalla näiden teosta.

Edit: Kirjaa vuoden verran tenstattuani on todettava, että joko Arabialaiset syövät huomattavasti enemmän kuin Suomalaiset, tai ohjeiden määrät ovat reippaasti ylimitoitettuja. Joissakin kohdin ohjeet ovat aavistuksen vajaat, jolloin tietotaito ruuanlaitosta tulee tarpeeseen. Tämän kirjan tärkien anti omaan ruoanlaittoon on ollut uusien ideoiden tuominen ja uusien raaka-aindein kokeileminen, valitettavasti resepteistä yksikään ei ole sellaisenaan toiminut.

Texmex alusta alkaen – Jonas Cramby

texmex

Mexicolainen ruoka on perheessäni suursuosikki. Jo aikaa sitten olemme siirtyneet valmistamaan kaiken kotikeittiössä, puolivalmisteet eivät vain pärjää itse tehdylle. Olen kuitenkin kaivannut lisäinspiraatiota ja uusia ideoita mexicolaisen keittiön saloihin. Tämä kirja käsittelee siis Texmex ruoan syntyä ja saloja, kirjassa opastetaan savustusgrillin rakentamisesta, salsan tekoon ja drinkkien valmistukseen saakka kaikki texmex keittiön salat. Löytyy snack-tyyppisiä ruokia, kastikkeita, pääruokia, jälkiruokia ja kaikkea siltä väliltä. Pidän erityisesti kirjan rakenteesta, sillä alussa käydään läpi Texmex ruuan perusteet; tortillat, guacamolet, salsat, rubit ja muut mausteseokset, joiden jälkeen siirrytään resepteihin, joissa näitä perusteiden reseptejä hyödynnetään.

Edit: Olen tietoinen siitä, että mexikolainen ruoka ja texmex eivät ole sama asia. Olen kuitenkin suuri crosskitchen kannattaja (tänään valmistin tempurakuhatacoja, kimchillä ja srirachamajoneesilla, siinä vasta makujen sulatusuuni) ja texmex lienee yksi tunnetuimmista ruokakulttuurien sulatusuuneista. Tämä kirja on ollut meillä todella ahkerassa käytössä, ei niinkään suorana reseptikirjana vaan suurena inspiraationlähteenä. 

Bröd, Bröd, Bröd, recept råd och genvägar – Martin Johansson

brodbrod

Tämän kirjan hankin alun perin äidilleni, joka rakastaa leipoa leipää, kuitenkin selattuani kirjaa päädyin hakemaan itselleni myös kopion. Kirja on Ruotsinkielinen, joten jollei toinen kotimainen taivu, kannattaa ottaa google translate avuksi. Kirjassa on mahtavan rento lähestyminen leivän leivontaan, niin kuin otsakkeesta voi päätellä, tarjoaa kirja oikoteitä ja vinkkejä hyvän leivän leivontaan. Erityisesti minua viehättää kirjassa kuvitus, jossa valmistus on visualisoitu helposti ymmärrettävällä tavalla. Kirjassa on valtava määrä erilaisia leipiä, sämpylöitä, patonkeja, hedelmillä ryyditettyjä leipiä, pähkinäisiä leipiä jne. Maltan tuskin odottaa Joululomia, jotta pääsen kokeilemaan näitä ihanuuksia omassa keittiössä. Tämä kirja opastaa myös oman leipäreseptin luomisessa ja opettaa leipäjuuren aloittamisen kotona.

10420261_10153523481198228_3610752225065045634_n

Edit: Tämä kirja on ollut todella ahkerassa käytössä. Erityisesti olen ihastunut yönyli kohotettuhin leipiin, joista saa aamulla pienellä vaivalla tuoretta leipää pöytään. Toinen ihastuksen aihe on ollult pataleipä. Kirjassa on myös osio omia reseptejä varten, minähän en koskaan alkuperäistä reseptiä noudata prikulleen, joten on hyvä kirjata ylös omat muokkaukset, niin muistaa seuraavalla kerralla mitä oikein tuli tehtyä…. Kirja on myös tuonut keittiööni radikaalin ajatuksen siitä, että hiivan voi liottaa kylmään veteen, edellen olen asisasta järkyttynyt, sehän nimittäin toimii!!

Viiden tähden hampurilainen- Japi, Rambaud & Garnier

hampurilainen

Hampurilaisia, hampurilaisia, hampurilaisia ja muutama cupcake. Maailmassa tuskin on yhtä herkullista ruokaa kuin hampurilainen, jos se on hyvin tehty. Ystäväni mies rakastaa hampurilaisia ja on vuosia viettänyt keittiössä täydellistä hampurilaisohjetta metsästäen. Nähdessäni tämän kirja, oli se pakko hankkia heille lahjaksi, tosin tämänkin kohdalla kävi niin, että pikaisen selauksen jälkeen oli palattava nettiverkkokauppana ostamaan sama kirja itselleni. Kirjassa on valtavan raikkaita ideoita burgereiden suhteen, silti jokainen resepti on yksinkertainen ja vaikeinkin on perus kotikokille mahdollinen tehdä. Tämä kirja on ehdoton hankinta kaikille burgerin ystäville. Jälkiruuat eivät myöskään jätä ketään kylmäksi, miltä kuulostaisi Nutella Cupcake, whoopie tai M&M keksit.

Edit: Näistä kirjoista, tämä on ollut kovimmassa kulutuksessa. Tämän kirjan mahtavuutta on vaikea sanoin kuvata, se sisältää täydellisen sämpyläreseptin, miljoona uutta hienoa ideaa, kompotteja, kastikkeita, pihvejä, lisukkeita, jälkiruokia. Kaikki nämä ovat osa osa tiettyä reseptiä mutta yhtälailla vapaasti yhdisteltävissä. Uskon, että tämä kirja tulee olemaan pitkäikäisin näistä kaikista minun hyllyssäni.

Syksyn uusia kirjorja odotellessa,

Ida

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s